Info medical Articole medicale Ecografia mamara

Ecografia mamara

Ecografia mamara este metoda de electie pentru depistarea leziunilor in sanii cu structura predominent fibro-glandulara fiind metoda de prima intentie pentru investigarea mamara la femeile tinere, inaintea varstei de 40 ani, precum si un examen complementar mamografiei, obligatoriu la femeile care pastreaza acest tip de structura si dupa varsta de 40, la aceasta categorie de varsta examenul mamografic radiologic ramanand obligatoriu pentru depistarea focarelor de microcalcificari suspecte - semn indirect si foarte incipient asociat unor leziuni maligne mamare.

Ecografia mamara este utila pentru obiectivarea leziunilor depistate mamografic, precum si pentru diferentierea lor, avand o specificitate crescuta fata de mamografie, care ramane o metoda mai sensibila (ecografia poate face diferentieri de structura lichid / solid). Ecografia mamara este utila si pentru studiul caracterelor limfonodulilor axilari.

Ecografia mamara vizualizeaza imagini chistice incepand de la 1 - 2 mm diametru si leziuni solide de 5 mm diametru, ramanand insa cea mai subiectiva dintre toate metodele imagistice (operator-dependenta).

Ecografa mamara - avantaje :

  • metoda neinvaziva
  • rapida
  • usor accesibila si repetabila la orice interval
  • nu are contraindicatii, restrictii sau efecte secundare
  • permite urmarirea evolutiei naturale sau dupa tratament a leziunilor
  • nu necesita niciun fel de pregatire anterioara a pacientului

Alte metode imagistice de screening mamar :


Va recomandam sa cititi si articolul :