Info medical Articole medicale Examinarea sanilor prin imagistica rezonanta magnetica

Examinarea sanilor prin imagistica rezonanta magnetica

Imagistica prin rezonanta magnetica este investigatia finala in examinarea imagistica a sanului, rezervata cazurilor speciale.
Imagistica prin rezonanta magnetica este o investigatie prin care se vizualizeaza imagini ale diferitelor organe si tesuturi ale corpului, folosindu-se de un camp magnetic si de pulsuri de radiofrecventa. In multe din cazuri, Imagistica prin rezonanta magnetica ofera informatii care nu pot fi obtinute prin alte metode (radigrafie, ultrasonografie sau tomografie computerizata).

Informatiile furnizate de imagistica rezonanta magnetica (IRM) pot fi salvate si stocate pe un computer. In cazul in care situatia o cere, pot fi facute poze sau filme. In anumite cazuri se poate utiliza o substanta de contrast pentru a vizualiza mai clar anumite structuri ale corpului.

Cazuri speciale care necesita o investigatie prin rezonanta magnetica :

  • cazuri neclare: persistenta unor imagini incerte sau discrepante intre examenele ecografic si mamografic, limfonoduli axilari cu caracter incert sau suspect in absenta altor modificari loco-regionale
  • leziuni multiple (RM face bilantul si topografia lor exacta)
  • postoperator: identificarea leziunilor reziduale sau a recidivelor, diferentierea dezorganizarilor arhitecturale cicatriciale de cele maligne, monitorizarea raspunsului la tratamentul chimioterapic
  • depistarea cancerului primar ocult la pacientele tinere cu risc ereditar

Alte metode imagistice de screening mamar :


Va recomandam sa cititi si articolul :