Mamografia

Mamografia este o investigatie radiologica a sanului, care poate evidentia structuri ce nu pot fi sesizate la palpare. Este usor de efectuat iar aparatele de ultima generatie realizeaza o compresie eficienta iar doza de iradiere este minima (mai mica decat cea necesara unei radografii pulmonare, de exemplu).

Mamografia are o sensibilitate mare si se recomanda tuturor femeilor dupa 40 de ani, chiar in afara oricarei simptomatologii mamare (dureri, inflamatii, noduli palpabili, scurgeri din mamelon). Mamografia este obligatorie pentru depistarea unor focare de microcalcificari tip malign, fiind o metoda rapida si directa de depistare a neoplaziei mamare la sanii cu structura predominant adipoasa (varste avansate).

Mamografia are avantajul ca rezultatele (imaginile) pot ft studiate de mai multi examinatori.

Mamografia are si limite : sanii densi, imagini pseudo-maligne construite prin suprapunerea elementelor glandulare normale. In aceste cazuri exminarea mamografica (mamografia) necesita manevre suplimentare pentru departajare. Mamografia periodica ramane una dintre cele mai eficiente metode de depistare precoce a afectiunilor maligne ale sanului.

Rezolutie : leziuni milimetrice, asimetrii de densitate, distorsiuni arhitecturale.


Alte metode imagistice de screening mamar :


Va recomandam sa cititi si articolul :